Thursday, September 21, 2023
HomeSemasaRM1,000 Buat Guru Kafa Yang Cuti Bersalin - Senator Datuk Idris Ahmad

RM1,000 Buat Guru Kafa Yang Cuti Bersalin – Senator Datuk Idris Ahmad

GURU Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) yang bersalin bakal menikmati elaun cuti bersalin bermula tahun ini.

Berita baik itu diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad yang mengatakan kumpulan tersebut sebelum ini diberikan cuti bersalin, tetapi tidak layak dibayar elaun RM1,000 setiap bulan.

Memetik laporan Berita Harian Idris berkata, pembayaran elaun itu adalah usaha kerajaan menjaga kebajikan guru KAFA wanita sepanjang kontrak mereka berkuat kuasa dengan agensi pelaksana KAFA negeri.

“Elaun yang diterima mereka RM1,000 sebulan sebelum ini berjalan seperti biasa walaupun mereka sedang cuti bersalin,” katanya pada Majlis Perasmian Multaqa Murabbi Ummah Negeri Terengganu Tahun 2022 di Masjid Seberang Takir, Kuala Nerus hari ini.

Sementara itu, Idris memberitahu, khidmat 1,000 guru takmir akan diperluaskan di agensi kerajaan yang lain berbanding hanya di masjid dan surau sebelum ini yang kuotanya berdasarkan nisbah jumlah institusi terbabit.

Menurut beliau, pihaknya mahu meluaskan keperluan guru takmir mengajar di agensi lain seperti institusi penjara, institusi kebajikan warga emas Jabatan Kebajikan Masyarkat (JKM) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

“Tahun ini, terdapat 5,000 guru takmir di seluruh negara, termasuk 1,000 yang baru dilantik dan pengagihan akan dibuat berdasarkan permohonan serta kuota yang kita tetapkan.

Insya-Allah, nama-nama (guru) kita pun sudah minta daripada pihak berkuasa agama negeri dan kita saringkan nanti,” katanya.

Untuk rekod, kerajaan Persekutuan menyalurkan peruntukan RM65 juta kepada imam, bilal, guru takmir dan guru KAFA Terengganu pada tahun ini.

Sumber: WartaRakyat

Bantuan Terkini Kerajaan Perpaduan 2023

Info terkini bantuan semasa daripada Kerajaan, NGO dan lain-lain

RELATED ARTICLES

Most Popular

error: Sorry dah tak boleh copy!